Üniversite Onaylı
E-Devlet Onaylı
Online Sınav
00Gün - 08Saat - 58dk. - 31sn.
Genel
Yat kaptanı, ticari ve özel tüm yatlarda kaptanlık yapma yetkisine sahip gemi adamı olarak tanımlanır. Yolcu motorlarında, 500 grt’a kadar tüm ticari ve özel teknelerde kaptanlık yapmak isteyen kişilerin yat kaptanlığı kursu kapsamında verilen eğitimlere katılması gereklidir.
Eğitim İçeriği
Yat kaptanlığı kursu, müfredatın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından uluslararası kurallara göre belirlendiği denizcilik eğitimidir. 499 GT eğitimi olarak da adlandırılır. Kaptanlık eğitimi ile amaçlanan katılımcıların yat işletmeciliği sektöründe ve deniz turizmi alanında çalışabilecek yeterliliğe sahip olmalarını sağlamaktır. Yat kaptanlığı eğitim programının ardından, süreci başarıyla tamamlayan kursiyerlere üniversite onaylı sertifika verilir.
Denizcilikte uzaktan eğitim sisteminin kullanılması mümkündür. Online olarak verilen kaptanlık kursu,şu avantajları sağlayarak eğitimde fırsat eşitliği oluşturur:
Temel denizcilik ve yat kaptanlığı eğitimi süresince amatör denizcilik eğitimlerindeki tüm bilgiler aktarılır. Katılımcıların seyir, meteoroloji, gemicilik, deniz hukuku, temel deniz emniyeti, tekne motorları hakkında bilgi sahibi olmaları sağlanır. Kursiyerlere yat kaptanı mesleği için gereken bilgiyi kazandıran eğitim içeriği şöyledir:
Ticari ve özel yat kaptanlığı kursu, yat kaptanlığı ehliyeti almak için zemin oluşturur. Eğitim sürecinde şu konularda detaylı bilgi sahibi olurlar:
İş Olanakları
Yat kaptanları için kamu sektöründe kadro yoktur. Özel sektörde şahsa ait veya şirketlere ait yatlarda çalışabilirler. Yabancı dil bilen yat kaptanları dış ticaret yapan işletmeler bünyesinde kaptanlık yapabilirler.
Kimler Katılabilir?
Gemici eğitimi veya yat kaptanlığı kursu hobi olarak da katılım sağlanabilen bir kurs programıdır. Dolayısıyla kursa konuya ilgi duyan herkes katılabilir. Ne var ki sertifika almak ve güvenlik eğitimleri sonunda yat kaptanlığı belgesi ile profesyonel kaptanlık yapmak için farklı koşulların sağlanması gerekir.
Kursa katılmak için öncelikli koşul ise 18 yaşını tamamlamış olmak (yat kaptanı belgesi için en az 21 yaş) ve en az lise mezunu olmaktır. Kursa katılacak kişilerin güçlü yön duygusuna sahip olmaları, çevreye duyarlı olmaları ve takım çalışmasına yatkın olmaları önem taşır. Yat kaptanı olarak çalışacak kişilerin;
En az 3 yıl güverte sınıfı gemi adamı unvanıyla çalıştığını belgeleyen bir kişinin yat kaptanlığı kursuna katılmasına gerek yoktur.
Nasıl Katılırım?
Yat kaptanlığı sertifika programına yalnızca iki adımda kayıt oluşturabilirsiniz. Kayıt olma ve eğitime erişim süreci şöyle ilerler:
Sertifikasyon
Sertifika, üzerinde üniversite onayı bulunan ve bu onay sayesinde e devlette sorgulanabilen kurs bitirme belgesidir. Kursiyerin, oyun terapisi eğitimini başarıyla tamamladığını gösterir. Üniversite onaylı yat kaptanlığı sertifikası alma süreci şöyledir:
Kursiyerler, almaya hak kazandıkları sertifikayı e-devlet üzerinden sorgulayabilirler.
Yat kaptanlığı sertifikası e-devlet üzerinden sorgulanabilen yasal bir evraktır. Bireyin eğitim konusu olan alanda bilgi sahibi olduğunun, mesleğin gereklerini yerine getirebileceğinin ispatı niteliğindedir. Milli Eğitim Temel Kanunu gereği iş yerleri tarafından özlük dosyasına dahil edilebilir.
Sertifika alanların hemen yat kaptanı olması mümkün değildir. Sertifika sahiplerinin; 6 ay staj yapmaları, yat kaptanı sınavında başarılı olarak yat kaptanlığı belgesi edinmeleri, radar gözlem plotlama ve tıbbi bakım sertifikası almaları gereklidir.
Sertifika Geçerliliği
Eğitiminin ardından gerçekleştirilen online sınavda başarılı olanlara üniversite onaylı sertifika verilir. Üniversite bir yükseköğrenim kurumudur. Bu nedenle sertifikanın üzerinde üniversitenin onayının bulunması, sertifikaya resmi evrak niteliği kazandırır. Üniversite onaylı yat kaptanlığı sertifikası ömür boyu geçerlidir.
Ömür Boyu Erişim
Ücretsiz Egzersiz Dosyaları
Mobil, Tablet ve TV'den Erişim
Üniversite Onaylı Sertifika
19 Yıllık Deneyim